Tomatsås

Skala och skär 2 gula lökar i klyftor. Hacka 3 vitlöksklyftor. Finhacka 1 röd chilifrukt.
Fräs allt i 2 msk olivolja.
Tillsätt 1 burk krossade tomater och ca 4 msk hackad färsk basilika. Smaksätt med salt och en nypa socker.
Låt puttra under lock 10 - 15 min.
Späd med 3-4 msk vitt vin och några droppar citron och låt såsen puttra i ytterligare 2 - 3 min utan lock.

Servera med pasta och riven parmesanost.

Rostad potatissallad

800 gram potatis
olivolja
salt och peppar
50 gram smulad fetaost
2 tomater, hackade
4 msk svarta oliver
2 stjälkar salladslök, hackade
spenatblad, grovt hackade

Borsta potatisen, skär den i klyftor och lägg dem i en smord form. Droppa över lite olivolja, smaksätt med salt och peppar och rör om. Sätt in i ugn på 225 grader, ca 40 min. Lägg upp i skål.
Tillsätt  fetaost, tomater, oliver, salladslök och spenatblad.


Nachos med tacofärs

4 portioner:

1 påse nachochips (200 gram)
400 gram köttfärs
1 msk matolja
1 påse tacokryddmix
1½ dl vatten
2 dl riven ost

Värm ugnen tll 225 grader. Bryn köttfärsen i oljan i en stekpanna tills den fått fin färg och blivit smulig. Rör i kryddmixen och häll på vattnet.
Låt puttra utan lock ca 5-10 min.
Lägg ut chipsen på en plåt eller ugnssäker form, lägg på en klick köttfärs på varje chips och toppa med riven ost.
Gratinera i övre delen av ugnen ca 3-5 min tills osten smält.

Servera med sallad, tomat, gurka, lök, Creme Fraiche och tacosås.

Chilihamburgare

4 portioner:

600 gram nötfärs
2 vitlöksklyftor
2 msk het chilisås
1 tsk spiskummin
1 tsk oregano
salt, svartpeppar

Blanda samman nötfärsen med fint hackade vitlöksklyftor, het chilisås, spiskummin, oregano, salt och svartpeppar.
Forma till hamburgare, grilla i ugn eller stek i panna.

Serveras med sallad i hamburgerbröd, eller med pommes frites / klyftpotatis.

Våfflor med kesoröra

Våffelsmet (10-12 laggar):
3 dl vetemjöl
2 dl kallt vatten
2 msk smält smör eller margarin
3 dl vispgrädde

Vispa samman mjöl och vatten. Vispa grädden och blanda ner tillsammans med fettet. Värm våffeljärnet och häll i 3/4 - 1 dl smet. Grädda i 1½ - 2 minuter.

Tillbehör:
½ purjolök
100 g rökt eller kokt skinka
3 marinerade soltorkade tomater
250 gram keso

1. Ansa och strimla purjolöken fint. Tärna skinka och tomater.
2. Rör samman lök, skinka, och tomat med keson. Lägg en klick av röran på varje våffla.

Alternativ: Smaksätt keson med chilisås, salt och peppar. Toppa med skinka och strö över basilika.

Brytbröd

ca 35 bullar:

50 gram jäst
50 gram margarin
7 dl vatten
1 ägg
1 tsk salt
1 msk socker
18-20 dl vetemjöl

Till pensling:
ägg
vallmo - eller kumminfrö


1. Smula jästen i en bunke. Smält matfettet och häll över vattnet. När vätskan är fingervarm hälls den över jästen. Rör om.

2. Tillsätt ägg, salt, socker och 18 dl vetemjöl. Arbeta degen tills den släpper skålens kanter. Låt jäsa till dubbel storlek (ca 30 min).

3. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i tre delar. Rulla ut varje deg till längder. Dela varje längd i 12 delar. Rulla ut varje bit till en rund bulle och lägg i en smord långpanna (30 gånger 40 cm). Låt jäsa.

4. Pensla med ägg och strö på valfritt frö. Grädda i 225 grader ca 15 min.

Ambrosiakaka

Ugn: 175 grader

150 gram smör eller margarin
2 dl socker
2 ägg
rivet skal av 1 apelsin
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ dl pressad apelsinsaft

Glasyr och garnering:
2 dl florsocker
1 ½ - 2 msk pressad apelsinsaft
syltat hackat apelsinskal


1. Rör matfett och socker ljust och poröst. Tillsätt äggen under fortsatt kraftig omrörning. Tillsätt rivet apelsinskal.

2. Blanda samman mjöl och bakpulver. Rör ner det växelvis med pressad apelsinsaft i smeten. Rör till en jämn smet.

3. Klicka ner smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 - 40 min eller tills kakan har fin färg och känns torr. Låt kakan kallna.

4. Rör ut florsockret med apelsinsaft till en jämn glasyr. Bred den över kakan och strö över hackat apelsinskal.


Chokladkex med nougatfyllning

ca 24 st:

100 gram nougat
1 dl cashewnötter och jordnötter, naturella
12 osötade smörgåskex
200 gram mörk choklad

1. Rosta nötterna i torr het stekpanna. Låt dem svalna. Mixa nötter och nougat i matberedare till en smidig massa. Hacka chokladen och smält hälften av den i mikro, ca 1½ - 2 minuter på full effekt. Tillsätt resten av chokladen och rör den slät.

2. Lägg fyra kex i rad på ett bakplåtspapper. Bred smält choklad över kexen. Lägg på nytt lager kex och bred på nougatblandningen. Lägg på de sista kexen och bred på choklad. Låt allt stelna

3. Skär de tredubbla kexen i sex avlånga bitar med hjälp av en vass sågtandad kniv.

Ostpanerad rödspätta

4 portioner:

1 pkt djupfryst rödspätta  el. 400 gram färsk
1 ägg
½ dl rågmjöl eller vetekli
1½ dl riven ost
1 msk parmesanost
salt och svartpeppar

1. Tina rödspättorna.
2. Vispa upp ägget. Blanda rågmjöl el. vetekli med den rivna osten, salt och peppar. Vänd fisken i ägget och därefter i mjöl - och ostblandningen.
3. Stek fisken på medelstark värme tills den är genomstekt.

Servera med potatis och sallad.

Fylld paprika

4 portioner:

4 stora paprikor
margarin (till formen)

Ostfyllning:
1 msk margarin
½ msk vetemjöl
2 dl mjölk
1½ dl riven ost
1 tsk paprikapulver
salt, svartpeppar

1. Smörj en ugnssäker form och värm ugnen till 200 grader.

2. Dela paprikorna i halvor och ta bort kärnhuset. Förväll halvorna i lättsaltat vatten ca 5 min.

3. Fräs samman margarin och vetemjöl, späd med mjölken. Låt såsen koka några minuter. Blanda ner den rivna osten och smaksätt med salt och kryddor.

4. Placera paprikahalvorna i formen och fördela ostblandningen i halvorna. Gratinera ca 30 min.

Servera med bröd och sallad.

Texmex-soppa

4 portioner:

1 gul lök
2 morötter
3 potatisar
1 vitlöksklyfta
1-2 msk taco-krydda, eller mild chilikrydda
2 msk tomatpuré
1 liter köttbuljong
1 grön paprika
1 burk vita bönor
1 burk majs
(ev 3 st chorizokorvar)


1.
Skala och hacka löken. Skala morötter och potatisar och tärna dem.

2. Fräs lök, potatis och morötter i lite matfett ca 5 min.

3. Tillsätt pressad vitlök, kryddor och tomatpuré. Späd med buljongen och låt allt puttra i ca 10 min.

4. Kärna ur och strimla paprikan. Lägg ner paprikan tillsammans med bönor och majs (och eventuellt chorizokorv, skuren i slantar). Låt allt puttra ytterligare ca 5 min.

5. Smaka av och bjud soppan rykande het med en klick Creme Fraiche.

Kaffe med marshmallows och vaniljglass

4 portioner:

10 marschmallows
2 dl starkt kallt kaffe
4 kulor vaniljglass
4 tsk kaffelikör eller rom

1. Dela marshmallows i mindre bitar och lägg i små glas. Häll på kaffe och låt stå 2-3 min.

2. Toppa med glasskulorna och häll över likör eller rom. Servera genast.

Cheesecake

10 st fint krossade Digestive-kex
75 gram smält margarin

Fyllning:
200 gram Philadelphia-ost
1 dl Creme Fraiche
4 msk outspädd apelsinjuice
2-3 msk florsocker

Garnering:
Frukt eller bär
(blockchoklad)

1. Blanda samman kexoch margarin och fördela i en form (24 cm i diameter) med löstagbar botten.
Sätt in i kylskåpet i ca 1 timme.

2.
Blanda ost, Creme Fraiche, apelsinjuice och florsocker och fördela över botten.

3.
Garnera med frukt eller bär och eventuellt riven blockchoklad.


Kycklingpaj med ädelost

6-8 personer:

Ugn: 225 grader

Pajdeg:
2 3/4 dl vetemjöl
½ dl cashewnötter
125 gram smör
2 msk vatten

Fyllning:
½ purjolök, skivad
2 vitlöksklyftor, hackade
1 msk smör
1 grillad kyckling, tärnad
75 gram ädelost

Äggstanning:
4 ägg
2½ dl lätt Creme Fraiche
1 tsk citrontimjan, repad
salt, svartpeppar

Dekoration:
solrosskott
1 orange paprika, tärnad


1. Hacka eller mixa samman vetemjöl, cashewnötter, smör och vatten till en smidig pajdeg. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Låt formen stå i kylen 30 min. Nagga botten på formen med en gaffel och förgrädda pajskalet i 10 min i nedre delen av ugnen.

2. Fräs purjolök och vitlök mjuka i smör. Blanda det frästa med tärnat kycklingkött och lägg allt i pajskalet. Smula över bitar av ädelosten.

3. Vispa samman ägg, Creme Fraiche, citrontimjan, salt och peppar och häll över fyllningen. Grädda pajen i nedre delen av ugnen, ca 25 min. Dekorera med solrosskott och paprika.

Vegetarisk pastasås

4 personer:

1 stor gul lök
2 morötter
1 vitlöksklyfta
1 burk krossade tomater
1 buljongtärning
oregano
(Creme Fraiche)

1. Löken hackas och moroten rives grovt.
2. Bryn löken och moroten i lite matfett. Pressa i vitlöken, eller hacka den fint.
3. Tillsätt de krossade tomaterna, buljongtärningen och oregano och låt såsen koka upp, och sen koka under lock på ganska svag värme i 10 minuter. Späd eventuellt med vatten.
4. Tillsätt eventuellt lite Creme Fraiche och mer oregano.

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0